JOHAN CRUYFF. QUINA SORT QUE HEM TINGUT

Johan-Cruyff-futebolportugal.clixptPer circumstàncies familiars no he pogut atendre la web, però la trista notícia de la mort del gran mestre venç tota excusa i no em deixa altra alternativa que tornar-hi.

Tinc 44 anys.

5 anys amunt i 5 anys avall tota la meva generació vam quedar marcats per alguns moments futbolístics clarament gloriosos.

El gol de Maradona a Anglaterra per exemple o el gol de Van Basten a Rússia. El Milan de Sachi. El Madrid de la Quinta del Buitre.

Personatges excepcionals produint fets excepcionals. Impossible d’oblidar-los. I més si t’enganxa adolescent. Amb el còrtex cerebral tendre i permeable, àvid de referents.

Un moment d’aquests em va passar a mi l’estiu de 1988, durant la pretemporada, en el temps que les pretemporades eren interessants (ara ja sabem que l’interessant ve més endavant). Va ser un dels primers partits amistosos del Barça de Cruyff, si no el primer. L’holandès va alienar, just al davant de la línia defensiva, un noi de la pedrera. Prim, no gaire alt, gens ràpid. Però amb la claríssima funció de distribuir la pilota. Tot el joc havia de passar per ell. I ell, com si es tractés d’un cor que bomba sang, feia arribar la pilota a tot l’equip.

Aquell petit canvi de peça ja va ser una revolució. Això es pot fer? Això és legal? Per què no ho fa ningú més? L’equip i el joc semblen més endreçats. Fou la teva primera lliçó. Va ser la presentació en societat de la figura del “4″, aquell Luís Milla de l’any 88. Un primer senyal que anaves molt fort. Que veuríem coses excepcionals i que ja ens podíem estrènyer els cinturons.

2 anys més tard, l’equip ja jugava com no havíem vist mai ningú jugar.

Així, el sol, sortia per primera vegada per il·luminar els culers.

Per primera vegada en 30 anys.

I va ser tanta la llum que va fer que no vam dubtar ni un instant a pujar a un autocar amb la perspectiva de 24 h més tard ser a Londres. Era el 20 de maig de 1992. I no ens vam equivocar. Vam confiar en tu i ens vas dur a la glòria.

I el meu còrtex cerebral es va anar consolidant. Amb tu a dins.

Segurament, vist amb perspectiva, no estàvem preparats per la pujada fulgurant i segur que no vam estar a l’altura quan la caiguda estrepitosa.

Vam ser pocs els qui vam seguir confiant en tu. La majoria de la culerada et va girar l’esquena i es va autoconvèncer de raons per fotre’t fora. Repetint una vegada i una altra els teus fracassos i menystenint els teus èxits. Atribuint-los a la casualitat.

El dia que et van acomiadar va ser un dels dies més tristos i més frustrants de la meva història culer. Encara avui en dia jo no he vist un mig del camp que mogués més ràpidament la pilota que el que formaven Guardiola, Celades, Roger i De la Peña. No l’he vist. 4 nanos de la pedrera.

Un mig del camp que havia clarament de marcar una època llençat a la paperera.

I amb el vistiplau dels culers.

L’entorn, clarament, et va girar l’esquena. L’havies avergonyit i deixat en evidència públicament i quan va poder, s’hi va tornar.

Vaig pensar que t’havíem perdut per sempre.

La foscor una altra vegada.

Va ser un Cruyffista radical qui va propiciar el miracle. Joan Laporta. Curiosament també menysvalorat per aquest entorn culer tan “savi” i de mirada tan gran i generosa. Amb ell, el cercle virtuós començà a girar i encara gira.

I gira gràcies a tu Johann.

Perquè hem guanyat.

Perquè has guanyat.

Ho has aconseguit.

Ara, tothom et ret l’homenatge degut.

Ara, tothom és Cruyffista.

A vegades em pregunto com de trist ha de ser, ser afeccionat d’un altre equip que no sigui aquest Barça. Equips sense personalitat. Sense ànima. Sense estil.

Quina sort que hem tingut de tenir-te.

Ens has fet especials i únics.

I guanyadors.

Ser del Barça és el millor que hi ha.

Ser del TEU Barça, és el millor que hi ha. Matisem.

I no en volem cap altre.

No en volem cap altre.

Diuen que el Hawaià té una paraula que serveix per dir, perdó, gràcies i t’estimo. Les 3 coses a la vegada.

Doncs això.

Perdó, gràcies i t’estimo.

Paraula de Pep.

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

Current ye@r *